Olvasói levél – Táncol a díszmadár

Táncol a díszmadár. Kényszeresnek, robotikusnak hat. Erőltetett vonaglás igazából, és ez mindenkinek feltűnik: a gyűlölködő, és a szimpatizáló nézőközönségnek is. Ezekre a táncmozdulatokra nem kíváncsi senki, elég belenézni néhány percre, és látja az ember itt valami nem stimmel. Otthagyja gyorsan a debilen bugizó csirkét. Inkább mást szeretne nézni, olyan táncosokat, akik szívből, örömmel, teljes odaadással, és szenvedéllyel művelik a csodát. 

A táncos madár arca saját köpetével van tele. Régen anarchista volt, aztán hungarista, most a meleg-konzervatív zsidó-keresztény vonal, aminek úgy gondolja, hogy érdemes előadni, mutogatnia saját magát. Hungaristaként köpködte a balos anarchistákat, most épp a „szélsőjobboldal” a célja. Tánca közben nagyokat köpköd a feje fölé, „Azovozik” ezerrel, persze a levegőbe küldött csula egy része saját arcán landol. Ezért a különös kinézete.

Az előadó valami nagyon komoly szintű művészi előadásnak érzi a teljesítményét, miközben a célközönség valami paródiának, vicces, hóbortos előadásnak látja, és nevetgél rajta néha. Persze a köpetarcú ilyenkor néha dölyfösen abbahagyja a performanszot, és nagyképűen ki-ki szólogat a szórvány nézőközönség felé. 

Néha csökken az érdeklődés, és még a szokottnál is kevesebb a nézőközönség. Ilyenkor új, progresszív témákhoz nyúl, mint az alább látható képen: viccet csinál az ukrán-orosz háború tragédiájából, mindezt nagy nyilvánosan. Erkölcsi szintjébe belefér, ami még baloldali, liberális politikusoknak, viccpártiaknak se: „tréfásan” megközelíteni a témát, „mókás” nézőpontból figyelni milliók szenvedését és tragédiáját. 

A köpetarcúnak üzenem, a gyűlölet felesleges az Azov felé. Olyan végkimeneteleket érzek, amelyeknek mind az a vége, hogy nagyrészük ott fog maradni a csatamezőn örökre. Majdnem minden háborúnak ez a vége, az ideákat, eszmeiségeket követő férfiak tetemei borítják a földeket. Ezek a vérvonalak megszakadnak, vérük a földeket öntözi, ahelyett, hogy sarjadnának. Talán ez is az oka, hogy mily kevesen maradtunk, akik értékek mentén akarnak élni erényes életet, és mily sokan vannak az ilyen csoffadt díszpáva táncosok, mint ez itt. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szerelmi élet II. - Rácz Zsófia – FRISSÍTVE!!!

Ez tényleg a legalja